Sunday, December 25, 2011

exam DATANG lagi.....!

wah ! ak cm makin rajin lak dgn BLOG ni...hahahaha...ni nk gtaw....kali ni sal exam...muahahahahha...lani tengah study weak....eh study WEEK......so bile strt stdy week adlh strt utk ak kenal erti BELAJAR...hohoho...lagi pn thn akhir kn?? so kne btol2 strggle la beb !


TADAAAAAAA!!!!!!


inilah meja ku y SEMAK nak mampus bile time blajo!!! pndai x jgak ! hahahaahahah


bile da xd keje...bnda ni r ak wt...hohohoho....lipat2x buku...koyak2x buku...rebus2x buku..telan2x buku....
br r pndai beb !
kompem 4flat !! yehaaaaaaaaaaa

ni la senarai subject ak nk exam.....klu ak taw sape y ARRANGE jadual ak ni...
mmg ak nk cium dahi die !!!
sb CANTIK cre susun JADUAL kami nih !!

9/1/2012: Money & International Capital Market (9am-12pm)
11/1/2012: International & Offshore Banking (9am-12pm)
12/1/2012: Interntaional Financial Risk & Management (9am-12pm
Information Technology for Banking Management (2pm-5pm)
13/1/2012: Islamic Financial Institution Market (9am-12pm)
16/1/2012: Business Communication
17/1/2012: Business Law
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
7.35pm: FLIGHT dri KK-KL.....
hahahahahahaah......terbaik !!!!!!!!!

*sape y wt JADUAL ni mmg ak akn cium die PUAS2x !!!!!!!huh!

tadaaa...muke wktu tension !!

ni la muke ak klu tension ! n pling xleyh blah ak akn startr bcakap dgn Mr.BOBBY ak klu gile ak datang !
so kwn2x...tlg berhati2x klu nk berkwan dgn...
.
.
.
.
.
.
NURALWANI DIANA BT MD NOR ni k????

*mcam ad plak y bce blog ak ni..PERASAN lah ko ramona !

Saturday, December 24, 2011

SELAMAT PENGANTIN BARU kekandaku syg.....

entry kali ni sal abg ak a.k.a kazen ku abg cik...y slame ni mnjage ak d LABUAN ni....y mnjge ak stiap kali ak ad prob...y sntiase call ak diibaratkan seperti abg kandung ku....Alhamdulillah...akhirnya kau mnjdi milik ssorang bang....akhrnye kau bergelar SUAMI kepada sang ISTERI yang bernama
  AYU


bang...terima kasih jage wani bang..trima kasih krn didik wani di LABUAN ni sprti adik kandung...trima kasih krn snggup datang dri TUDM utk pastikan adik awak ni sihat...(walaupun da taw tngok bdn pn mmg SIHAT)....n trima kasih bang skali lagi sb jage wani dri bnd2x y -ve....wani syg abg ketat2x.....abg taw x....bile abg amik berat n slalu call tnye kabar...rse rapat sgt hbgan kkluargaan kite....n even abg long wani rapat dlu tp bile dgn abg cik, wani lagi slesa...sb abg acik ad sedkit GILA...heheheh...i LOIKE..n terima kasih bang sudi kenal dgn kawan2x wani macam PUTERI NAQIAH, VEANU VILOOLA, CLARINE LEONG LI LI, ROSNAZIRA, MULIANA, HIDAYATI, n RAINAH.....skurang2xnya abg taw dgn sape wani kluar slame ni..wani xnakal kn bang?? wani budak baik...cume kadang2x wani manje dgn abg lebeh skit sb wani nk perhatian mcm perhatiannye seorang abg pd adik...heee...lagipn abg cik kn xd adik pmpuan....jd mmg wani a ltlle bit manje skit ngn abg...n thnx bang kdg2x blnaje wani McD, KFC n mamam n topup sgale bagai...mcm2x ag...heehehe...i LOIKE>...lpas ni abg da xd kt sni.... ;=(
sape y nk jage wani bang??? spe y nk tnye kbr wani lagi? spe y nk tgk2x kn wani lg?? spe y usik wani lagi pas ni bang?? hmm....abg da posting ke KUANTAN pas ni....n abg tgglkan wani kt LABUAN ni sorang2x....da xd org y kacau2x wani bile trserempak kt bndar....da xd org y nk hntr LEMANG n RENDANG bile abg wt sume 2...hmmm..wani rndu......abg.................jge kak ayu elok2x taw..jgn nakal2x pas kwen...da xd mse nk nakal2x lagi da...abg kne fcus pd akak n life baru abg....no more tackle ank dare org lagi taw....dun noty2x.....ye....,Lot Of LOVE bang....

 SELAMAT PENGANTIN BARU
HAFIZUL & AYU

.
*nukilan hati dari ADINDA mu y sedih krn kau tgglkan ak d LABUAN sorang2x....LOVE u bang !!!!!

Friday, December 23, 2011

TAHNIAH !!!

kepada diriku....kerana berjaya mengALONEkan diri sekali lagi.....tahniah cik mona...akhirnyeee...hmmm....xtaw nk ckp ap da....y blh ckp 1 je...xd jodoh...hahahah....hmm....muke je nampak ceria...tp dlm hati...Ya Allah....Allah je taw....8thn......mmg susah....mmg sukar nk lupekan...kali ni srius n xd lagi perkataan COUPLE...mngkin dsbbkan masing2x bz n xblh fcus pd psangan satu sme lain lagi...ad jodoh...ad la...skang ak btol2x kene focus pd mtlamat hidup ak.....abiskan degree n keje.....n mke sure ak kne btol2x struggle kali ni....kekalkan pointer n klu leyh naikkan ke tahap dean list...if dapat la..hohoho...n ak kne ubah persepsi org pd ak....if xcantik xpe..y pnting kpale otak leyh pakai smpai ke thp y tggi ! yeargghh..betol kate ma....bia kite xd rupe...tp ilmu 2 y pnting...sgt2x pnting...ma...akak pegang kate2x ma..bia xd rupe...tp bia org kagum n respect dgn kite....akak akn buktikan ma...n ckp sal kerjaya.....3tempat dlm list skang...Kuwait Finance House, Standard Charted and Kuala Lumpur Convention Centre...da call Standard Charted...n jwpn...POSITIF !!!! hehehe..i LIKE....syg ko standrd chrted !!!n dlm proses usha KFH n KLCC.....yehaaa.....tp sir samsul kate Bank Rakyat ok n ad provide elaun...tp...huh.....jauh kot klu bank rakyat area ak ni.....xpe la..msuk je la lam list nt....hohoho....lpas je ak da dpt LI kt sne...ak nk apply position dirctly kt sne....ak xnk fkir da...then lpas ckup 2thn ak kje..i.Allah nak smbung masters....ak nk jd org y btol2x leyh jd hrapan family....ad sb knp ak nk jd cm 2....hmmm.....ak nk buktikan pd org y pernah pandang rendah kt ak trutamanya dri INTERNAL part....ak akn buktikan....even xd rupa...even xcntek...even ak slalu dhina....ak akn buktikan.....hahaha..i HATE tears....!!! hhmm..stiap kali fkirkan diri ak y slalu dhina, mse tulah y akn trun airmate ak ni...Ya Allah..kuatkan la haty hamba-Mu ini Ya Allah...xpe2x......Allah ad....ak taw Allah akn bntu umat-Nya.....ak xkn sskali lupakan Allah....Alhamdllah...maaaa.....akak rndu ma.....akak rndu nsht ma....akak rndu sgt2x kt ma....


*p/s: hmmm....entry ak mmg sedih sgale bagai...tp muke ak tetap rock !!! hahahahaah

Saturday, December 17, 2011

wahhh...lmenye ak xwt entry baru...walaweyh........last updated mse mule brbaik dgn Mr.S ! yehaa....i really LOVE him....tetapi pesanan ku pd kwn2........jgn sskali rse DESPERATE dgn psngn...sb bukan je die y rse ANNOYING kt u ol....tp org y berada dsekililing korang  tgk cre korang pn rse bnd y same......huh ! bg pndpt ak r...

nah ! ni die 10strategi or care utk org y dlm keadaan terDESAK utk TACKLE psngn dorang...hahaahha


10 strategi atau cara yang sering orang gunakan semasa berada di dalam keadaan terdesak atau desperate untuk memenangi hati pasangan mereka.

1. Pertama adalah berjanji (reassurance). I dah berubah, tak ‘control’ lagi macam dulu. Tak sanggup nak ada skandal lagi. Percayalah”, dan sebagainya. Tujuannya untuk menagih simpati dan kepercayaan (yang memang dah goyah). Sure gagal!

2. Strategi kedua adalah mengucapkan I cinta pada u (insert: nada anda sendiri) dengan terus menerus. Sure gagal!

3. Strategi ketiga adalah berharap (berlainan dengan berdoa, ingat : doa + usaha yang betul = hasil). Inilah yang dikatakan wishful thinking. Kalau nak memancing, carilah tempat yang ada ikan. Ikan tidak akan muncul jika anda memancing di kolam hiasan yang tiada ikan tidak kira harapan anda setinggi gunung pun. Sure gagal!

4. Strategi keempat adalah menggunakan pertengkaran (perdebatan?), reasoning dan seumpamanya. Tujuannya untuk mengubah perasaan dan perbuatan pasangan. Sure gagal!

5. Strategi keempat sering kita lihat dalam drama atau di kolej/tempat kerja. Merekrut penyokong untuk menyebelahi kita. Sampai meluah di page facebook mak bapak pasangan pun ada. Sure gagal!

6. Strategi kelima adalah menjadi pelakon terbaik sebagai seorang yang depress. Makan tak lalu, air mata tidak putus-putus dan bila bosan, buat posting di facebook untuk menunjukkan kepada kawan-kawan ,Akulah insan paling malang di dunia. Ingat nak mendapat simpati, tapi menjauhkan si dia lagi adalah. Sure gagal!

7. Strategi ketujuh adalah menggunakan senjata semulajadi iaitu anak-anak. Ini sama seperti strategi no. 5, umpama boomerang yang akan menghantuk kepala sendiri. Sure gagal!

8. Strategi kelapan adalah melakukan perkara yang biasa kita lakukan : menyalahkan orang (blaming). Seorang pakar psikologi pernah berkata,  Intipati untuk ketidakpuasan hati boleh disimpulkan oleh satu ayat : menyalahkan orang lain“. Sure gagal!

9. Strategi kesembilan : Pessimism. Kita sering cenderung menjadi pessimist,Aku takkan berjaya. Kau tak kenal isteri aku, dia jenis yang degil. Dia takkan mengubah keputusannya. Takkan berubah?? . Dulu dia cakap nak sayang kau selamanya tapi sekarang nak berpindah ke rumah lain pulak. Dia memang telah mengubah keputusannya. Sure gagal!

10. Exaggeration atau melakukan sesuatu dengan terlampau lebih atau terlampau kurang dari keadaan asal. Boleh dikaitkan dengan strategi menyalahkan orang lain juga. Memang dia sahaja yang paling malang di dunia ini. Ramai lagi pembaca Seni Selamatkan Cinta mengalami situasi yang lebih sukar.

Strategi seperti di atas menunjukkan kita ni manusia biasa. Itulah yang semulajadi, tak sempat nak berfikir dengan mendalam. Bak kata pemikir strategi perang zaman dahulu, Sun Tzu, ” If ignorant both of your enemy and yourself, you are certain to be in peril.” (translate sendiri ye  ).





Saturday, September 17, 2011

yes ! its me ~

hmm...lame xwt entry kan ?? ni wt pn dsbbkan prmntaan oleh KAKAK ANGKAT ku miss aisha..haaaa.....malu laaaa...hohoh...xpe2....entry kali ni sal ak ngn die....ye...dlu ak putus dgn die...sb ??? die ego n ak plak JELES tahap gaban !n dsbbkan mcm 2 la kami...................................
ye...kami CLASH....sb msing2 ego n ak dgn sikap gelojoh nk perhatian smpai ak lupe y die belajar utk mse depannye...hmmm....selama 3bulan ak trlampau rndukan die....rndukan air mke die..rndukan snyuman die...rndukan kate2 nasihat die....n rndukan marah die bile ak lakukan ssuatu y xkena....tp sume 2 trubat bile cuty sem....kami brbincang....hmm..ye...msing2 kaui ksilapan masing2 dan dri stulah kami mule berbaik sperti biase...2 pn dgn cbe buangkan sume prsaan ego...1st tme jmpe................

me: hmm..knp awk senyap?
him: jgn ungkit lagi plsss...bnd da lpas kn...ag pn sy trtekan...stress
me: hmm..awk je ?? sy?? ni brg2 awk...tp sy xdpt bg balik pic awk....hmm...utk kngn..
him: msih sygkan sy??
me: sy sygkn hbgn ni...da nk msuk 7thn...tnye spe2 pn mmg orng akn ckp lame gile kapel
him: hmm...knp smpan lagi pic sy???
me; jd awk dlte n buang sume pic sy ?? trunkan sy dri kereta awk !!!!
him: awkk...plsss..wani.......................plsss....kite nk berbaik kan ????hmm...plss look at me mummy...
me: mmy??br skng awk nk pggl "mmy"?? dlu?? awk taw x??sy rndu awk..sy rndu pgglan awk pd sy...sy rin.....
him:ssssyyyhhhh (ptong ayat ak!)....hmm...ok dy akui slh dy..ddy mntak maaf syg...ddy sygkan mmy...
me: (menangis),,,,sy xrse hbngn kite blh baik....sape saleeda????
him: awk jeles ye??
me: sy tnye kan ??! jwb laaaaa
him: hmmm..die kwn sy....agpn jnior sy....
me: ok ..FINE !
him: ok ok...saleeda jnior sy..kami knl dri kem...sy mmg xamik taw dgn spe y sy bkwn lepas kem..bg sy its POINTLESS....
me: oo..kwn dri kem ?? smpai pnggl ABANG LORI???
him: awak....smpai mcm 2 skali awk stalk page sy....
me: msti la...!! im a good stalker ok !!!! but im not hacker !
him: sygg...plsss....die bkn spe2...ye die mmg stu group sy...2 je...hmm...
me: btol?? abis spe plak mastura???
him: laaaaaaaaa.....smpai mcm 2 skali...die coursemate sy la sygg oi...dlm klas 2 kwn2 ske usik sy dgn mas...2 je....smpai mcm 2 skali awk jeleskan sy..hmm...
me: ye la...spe xjeles? kalau boy dpggl "abg" la...ish !!
him: jd mknenye awk sygkan sy ag kn ?? n mknenye awk xdpt lupekan sy kan ??
me:mmg laaa...awk je y dpt trime sy seadanye....n awk ikhlas...hmm...xmcm y lain...y lain sume nk ajak bukan2x...hmmm
him: ok ok...lupekan y lepas ye...kite buke buku bru ye syg...jom???
me: jom???? mane ???!
him; (senyum gatal)..he he he he he he
me: awak !!!!!! jgn main2 la!!! jgn ngade2!!!
him: erhmmm...sy nk....!! sye nakkkkkkkk
me: jgn ngde!!! trunkan sy skang !
him:ok blh...tp sy nak !!
me: sy jrit nt !!! sy bukak tngkap nih !!!!
him: ap??? sy nk ajak p mam mcD...xnk sdh ! sy sorang makan ! awk dok diam2 lam kreta !!
me: eerrrr...ooo...ermm..act...sy lapaaaa...xmamam ag............jom??
him: taw pn!!!
me: heeeeeeee


p/s: haaa..2 la crite kami mcm mne leyh couple balik...cm klaka jee..haish ! plik2....
yeaaaa...ni die..pic kt mid valleyh !! xjmpe BIG APPLE ! soooo....tpkse gne map jgak ! smate2 nk mam oreo! snggup die tgkkan map nk crik big apple...haish..tQ syg !!

die bz tgk map ak bz dok SNAP ! hahhaah.....trbaik wookkk....rndu perfume die.....sedap ! ADIDAS !!
WAJIB!! hadiahkan die sem dpn nih ! 

nk balik dri mid....dlm komuter y LAJU gile ! feeewwwiitt....bes ! sb dpt tgk movie lak 2....tp malang skali! mate ak rabun ! xnmpak spatah aram sbtitle nyeeee....nk dgr aptah ag..volume pling KUAT die on !!!!!


p/s : byk ag pic tp mls nk upload ! hahahaa...bia la kenangan shje.....n ap y pnting....ak n die brbaik smula n jdikan sume 2 sbg pltform utk x lakukan kslhan kali ke2....hmm..InyaAllah...

Monday, July 4, 2011

only u Mr.S !



haloooo...lame gile x wt entry kali ni....pergh ! sbln lebih x on BLOG ! asyik2 dgn Facebook, Tagged, Twitter je.....hahahahaha...kli ni entry ak sal ak n c die....hmmm...sygnye ak kt die.....hnye Allah je taw.....i dun know y.....die wt salah ak kne maafkan..die wt slh kate2 MAAF pn xkua.....hmm.....he's very cute person......hmm...really miss da dimple of him ! 




comel kan ?? hehehhehe......dimple die wt ak rndu sgt2....kening die...hmmm...tp sume 2 dulu.....sekarang ??? die bukan lagi milik ak....ak tgk die makin meningkat dalam exam die......bile xcouple ngn ak die aman...die tenteram...kalau itu kebahagiaan y die dpt dgn cre ak lepaskan die...ak akn lepaskn....n ak harap...lepas ni die dpt girL y betol2 leyh jage die.....kalau die dpt gurl ad syrat2 y u ol kne ikot n tahu pasal die..antaranye.....:

  • die mudah sakit perot secara tibe2....n bile sakit perot bg die relax dlu
  • die susah nak demam..but once die demam....fuh ! lame......n suare pn teruk
  • die sgt2 degil n jenis ketegaQ sgt2.....klu die kate A make kne iyekan itu adalah A jgn sesekali kate B...nt die majuk....
  • die ske mamam burger ! hehehe..bile comot die nampak cute
  • die suke tengok cite action.......n jgn sesekali ajak tengok cite hantu...die agak takut skit n akn tidur pnye lam cinema 2.....
  • klu die tgk cite action die akn jd PENGARAH sambilan sb mlut die tlg xkn bhenti bckp utk olah balik ap stry lam movie 2
  • kalau tgk cite comedy...die akn gelak macam cinema 2 die y pnye....heheheheh...die nmpak comeL bile gelak sb die seorang y ssh senyum...ohhohooh
  • jgn ssekali tolak ajakan die tgk movie sb die akan merajuk....mule la muke die sedepa pjgnye muncung die..da mcm DONALD DUCK da....
  • die suke wane PINK...sb ??? even die muke srius tp die bjiwe lemah lmbut....bkn die LEMBUT....tp die sgt2 soft.....
  • even lmh lmbut tp agak keras kpale...n die xkn ngaku kslahan 2 kslahan die...die xkn ngaku pnye...sb mummy die pnh gtw y MR.S ni mmg xkn ngaku slh die.....degil la katekan.....tp die nk sexcy dalam kedegilan die 2.....sb bile die degil......muke die bkerut2....heee
  • die xsuke mamam cendawan....sb die xske bnd lembik2 cm cndwan...die xske.....n jgn ssekali buat sup sayur cndwan tok die....die xkn mamam
  • die ske bnd pedas2....haaaa...bile pdas dahi die bpeluh.....n die nmpak sexy bile kening die brtemu bile mamam pedas....
  • die suke main game FACEBOOK.....haaa...jgn ssekali mrh die...sb die trik mnucng da boleh gantung hanger baju da...
  • BOLA ???! yes,,,,die peminat ARSENAL......jgn kutuk ARSENAL....sb 2 die slalu marah sy bile sy pnggl team ARSENAL 2 ARSENGAL.....heheheh......best jgak gduh sal bola ngn die...sb sy xske BOLA !
  • artis MALAYSIA ??? die kurang tgk.....n sy ske AARON AZIZ....die ?? hhahaha.....die xske...
  • die ske dgn lagu by rossa.....hmm...sb die rse ayat2 n lirik2 dlm lagu 2 buat die xslesa...sb ?? die klu da sygkan gurl 2 die akn syg smpai mati...bile die benci.................................????? hmmmmm
  • die manje...sgt2 manje.....bile die tatap mate dlm2....die akn mule bertakung airmte bile die ungkap kate SAYANG......
  • die xkedekut duit.....klu ad mslh die akn bantu.....n die xpnh mengungkit.....y slalu mengungkit.............hmmmm....saya..................................:-(
  • die suke MATH......sb 2 die amik CHEMICAL ENG............... sb die sgt2 pndai...........n die pnh ckp die suke dgn gurl y pndai....sy xpndai....n agak lembab...heeee...sb 2 kami xpadan....
  • die mmg perfect......n jgn sie2kan die bg gurl2 y dpt die nt.......die klu syg....mmg smpai mati......

p/s : jgn ssekali ucap perkataan CLASH....sb lame2 die akan bosan dan die akn LEPASKAN....bljar utk memaafkan ssorang..jika tidak.....................................................





Tuesday, May 3, 2011

Aaauuuwwwccchhh !! DARA !

Selaput dara. Ramai sudah yang buat entry pasal benda ni. Aku taknak ulang banyak-banyak benda yang sama takut nanti korang boring asyik benda yang sama. Asyik-asyik nasihat, asyik-asyik nasihat. Mana best kan ?

Berbalik kepada tajuk yang amat boring bunyinya, pada aku selaput dara itu tak penting langsung. Sebab zaman sekarang benda ni dah tak diambil peduli.

"abis tu takkan ko tak nak tengok isteri kau tak der dara ?"

Hehe, seperti yang aku kata tadi benda ni tak penting sebab perempuan sekarang ganas-ganas. Diorang dah tak macam dulu-dulu, duk rumah tolong mak masak. Zaman sekarang jangan kata main bola, siap rempit lagi. Pergh hebat. Kalau asyik pacak je memang pecah la dara tu.

Ada juga yang hilang selaput dara tu masa lahir, jatuh pokok, main timun , dan rodeo. Ada jugak yang hilang sebab jari tu saja gatal nak bagi masuk dalam, kan dah hilang.

Arghhh, benda apa ni, fail aku macam ni kalau lari tajuk ! demm !

Dara itu tak penting kan ? Ka mon la yang satu jantina dengan aku, tak bermakna yang dah hilang selaput dara itu teruk dan jahat. Pada aku yang penting lagi dari Dara ialah Jujur.

Jujur itu penting, lebih penting dari dara. Kalau perempuan tu masih dara tapi kalau dia tak jujur masa dulu dia pernah main ringan-ringan denga pakwe dia, macammana ? Walaupun dia masih ada dara tapi kalau dah lelaki lain pernah raba dia ? Yang pernah kena cocok ngan pakwe dia tapi dara tak pecah jugak sebab pakwe dia bukan saiz afrikan ? Yang pernah main ramas-ramas dengan pakwe ? Blowkerja ?

Itu sebab aku rasa jujur itu lagi penting dari dara.

Tolong lah wahai wanita. Anda kena jujur kalau ditanya perihal dara. Lelaki ni sebenarnya bukan nak sangat dara, cuma dia tu nak pastikan yang wanita-wanita ni suci tak pernah disentuh oleh mana-mana lelaki.

Takut ? Anda takut nak cakap ?

Jangan takut. Lelaki yang baik sebenarnya akan bawak wanita ni ke jalan yang benar. Dia akan terima seadanya. Kalau dah perempuan tu cakap dia dah hilang dara sebab pernah buat seks, jangan marah dan tengking. Mungkin dia nak berubah. Kita mana tahu kan.

Jangan pulak bila dia cakap dia tak da dara korang pergi ambil kesempatan.

"Eh, u pernah buat dengan dia takkan dengan i pon u nak kedekut, bagi jelah i tengok, sekali je syg plisssss ?"

Ini punya jenis manusia kalau aku jumpa aku bagi jadi bapok abis cerita.

So kepada perempuan yang dah hilang, bakal hilang, akan hilang atau ditakdirkan hilang dara. Jangan takut nak cakap, jangan pendam sebab lelaki kalau dah dapat tahu, habis lah korang. HAHAHA

Lelaki pulak, korang masih teruna lagi ke ? itu sahaja soalan aku. Kau pon dah tak teruna ada hati nak bini yang ada "dara". *lol*

Wednesday, April 27, 2011

exam kembali~


exam kembali...argh ! tension balik! skang lak amik research ! pergh !sewel ak sem4 ni
xpe..smte2 utk dpt grad y terBAIK..i.ALLAH.....

y mndtangakn sakit pale ak adalh research....homaiGOD !!!!!!!kalau research mmg wt ak tenat + nazak !
bukannye ap....cume xtw nk tulis pe tok SPSS
n rse cm nk lari je jwbnye nt.....
hmmmmmm....
i HATE !! wuaaaa.......4sem bturut2 i should facing da same thing....ho GOD...
bile la nk abis degree ak nih...xmo la pening2 cm ni
nk amik PHD trus pas ni.....hmmmm....


antare senarai jadual exam ak sem ni:

1) Principle of Marketing (26/4/2011)
2) Research Methodology (27/4/2011)
& International Financial Institution 
3) International Finance (29/4/2011)
& Academic Reading & Writing
4) International Financial Statement Analysis (5/5/2011)

7/5 ????? yehaa!!! ak balik weyh!
yiiippppppiiiiiiiyyy!!! xsabo nih ! nyummi ! rndu mskan mak!!!!

Wednesday, March 16, 2011

ALKISAH~


p/s: ni adalah ak copy n paste dri FB....pergh ! klau la dpt hsbnd y btol2 mnghrgai kn bgs....n leyh trime istri dgn cre y baik...alhmdllah~
Ini cerita aku.. Aku (bukan nama sebenar) baru je kawin, ngan pilihan mak aku. Aku tak penah kenal pon dia (bukan nama sebenar gak). Tapi mak punye pasal kan, aku terpaksa follow je la. Arghh, nyesal aku kawin..


Kalau dulu masa belom kawin, ikut suka aku je nak tido kol brape, nak bangun kol brape. Pastu kadang2 sampai tengah hari tido, sampai terlepas kuliah.. haha. Tade orang marah pon. Lecturer pon tak marah.


Tapi skarang, nak tido lewat sikit je ade orang sound. "Jom la bang tido...". Pastu kalau tak bangun Subuh memang kena cubit peha la aku ni. Kesian kena buli..


Kalau dulu masa belom kawin, ikut suka aku je nak makan kol brape, nak makan ape.

Boleh makan best2, sebab beli kat kedai.. Tapi skarang, huhu.. Macam budak kecik je, kena ikut jadual makan! Dah la kadang2 dia masak masin la, pahit la..

Pastu kadang2 dia bagi aku makan sayor je bebanyak. Tak makan kang kecik hati lak, pastu tulis kat status facebook dia. Arghh, nyesal aku kawin..

Kalau dulu masa belom kawin, ikut suka aku je nak shopping bile, kat mane, nak beli ape.. Kira berbelanja tanpa waswas la. Tu yang shopping kejap je melayang 2 3 ratos skelip mata. Hohoho.. Tapi skarang, nak pegi shopping je, dia dah siap2 ngan list barang nak beli. Tade dalam list, tak leh amik!! Dah la berejam-jam pusing.. Leceh tol la orang pompuan nih. Muka dia takyah citer la, memang ceria je kalau masok shopping mall. Aku je yang muka tensen. Arghh, nyesal aku kawin...

Kalau dulu masa belom kawin, rambut aku ni macam2 pesen la bleh buat.. Ala Korea bleh, ala Carles Puyol (Kapten Barcelona) pon bleh buat, tade orang sound. Tapi skarang, panjang sket je kene sound.. panjang sket je kene sound.. Dia kata x hensem la, x kemas la.. Tak potong kang dia tanak ironkan baju aku lak. Haisshh.


Ade satu hari tu, masa makan kat JUSCO, ade la sorang awek comel melintas depan kitorang. Aku pon terpandang awek tu tanpa niat (ikutkan tak berdosa la kan?..) ADEH!! Terus kena cubit peha aku dari bawah meja. Cemburu buta lak bini aku (mentang-mentang la aku hensem..). Ape lagi, menjerit la aku kat situ.




Maunye tak kuat, satu foodcourt tengok kitorang, termasuk awek tadi.. Arghh first time kot rasa malu giler camtu. Rasanye muka aku lagi merah dari sos cili atas meja. Sakit wooo bini aku cubit. Huhu.. Kesian la kat bakal anak-anak kami nanti. Haha..


Tapi yang bestnya, skarang aku dah xyah basuh baju, iron baju sendiri.. Sume dah ready made. Hehe. Bab-bab iron baju ni memang aku x berapa sket. Kalau dulu masa belom kawin, skali iron baju, sebulan aku pakai. Haha. Malas basuh sebab tanak iron lagi! (Oppss kantoi..). Pastu baju2 bergelimpangan atas katil. Aku memang suka tido atas kain baju ni (padahal malas kemas). Skarang... hehehe.


Lagi yang best, time aku demam ke, x sihat ke, rasa diri ni cam dihargai je.. Yela, kira ade orang take care la. Totalcare!! Hehehe.. Kalau masa belom kawin dulu pepandai la bawak diri kalau demam. Huhu, sadis3..


Pastu kan, skarang kehidupan aku kira tersusun la.. Maklum la dah ade 'PA'.. Kalau banding ngan dulu, hmm.. x produktif sangat la kehidupan aku. Sekali-sekali dia kejut aku bangun solat malam, kadang-kadang dia tegur kalau aku lama tak baca Quran.. Hmm sejuk hatiku. Maklum le kita ni bukan malaikat, iman turun naik. Jadi kena ade yang tolong ingatkan. Ini la pentingnya cari isteri yang solehah!

Terima kasih kerana marah kalau abang tido lambat
Boleh la abang bangun awal-awal pagi
Then kita solat Subuh sama-sama..

Tapi kalu abang tak bangun g
ayang cubit je pehe abang
abang xkan murka..
Lagi abang sayang ade la..

Terima kasih kerana jaga makan minum abang
Tengok skarang abang da nak gemok d
Takde la kurus je macam mula2 kawin dulu..
Ke memang nak abang jadi gemuk ni?
Ayang takut orang lain berkenan kat abang ek
Jangan bimbang atau ragu okeh
Cintaku hanya eksklusif untukmu sayang..
Buat isteriku yang comel dan tercinta
Terima kasih kerana tolong iron baju abang
Sebab abang memang allergic sket bab iron2 baju

Jangan risau la nanti abang potong rambut..

Skarang abang dah tak selekeh macam dul
Rambut da kemas, baju da kemas
Hidup terurus,
amal pon terjaga, badan pon berisi juge

Argghh, nyesal aku kawin LAMBAT!!

**>>>Ya Allah semoga engkau menganugerahkan daku suami yg soleh yg dapat mebimbingku ke jalan redhaMU..Amin ya Rabb A'lamin

Monday, March 7, 2011

ICN 2011 lagi...datang lagi~;-)

pic ak ngah sengal! benci ak tgk mke ak mse nih!!!
peacock !!!! shomeyl gile kan ?? pndai geng yogeetha buat ! sgt cantek!
me n my twin....even ak gemok dri die but she's nice tw! baik sgt2....nakal skit jeeee
my scandal! aaauuuwww! hahahaha..kwn baikku..veanu BEBOLA nme die....
kiut kn pp die??? heheheh....
kmi 3sekawan...
ak, clarine n die...
kami kn 1MALAYSIA!
anney n tanggechi!! ohohhohooh....we r siblings!!!!
\
my partner...miss Sharmili Arul~we r informal EMCEE
yes!! dgn MR.MALAYSIA..siva !!!! siva rajan ! he's adorable!

Tuesday, March 1, 2011

hasil nukilan ak & milik ak~


 ni abg Lanun Q bagi....n tlg edit ckit ske!!!


 haaa..ni kami d kedai mkn n ak try amik sendri tok prtme kali ! mnjadi !hhuuhhuhu..ske2x!


di pantai LABUAN....dpn UMSKAL....sgt2 indah~


depan beach cafe in LABUAN.....jari ak y gebu beb ! hahahaahaha

Monday, February 21, 2011

Khasiat Budu Terbongkar !!!!

Budu yang berasal dari negeri sebelah pantai timur Malaysia ini mendapat perhatian dan menjadikajian para ahli pemakanan berkhasiat Jepun, Amerika Syarikat, Australia, New Zealand dan Jerman. Penemuan baru-baru ini membuktikan kandungan budu memiliki glutathione sebagai bahan antioksidan, mengeluarkan sisa toxic dan meningkatkan daya tahan tubuh (immune) yang dapat memerangi pelbagai penyakit merbahaya dan menghalang kanser.

Kenyataan ini bagaikan satu kejutan bagi golongan yang selama ini memperlekehkan kewujudan budu yang dianggap makan "kuno".

Budu didapati berpotensi untuk melawan radikal bebas dan dipercayai mampu menghalang proses penuaan dan mencegah terjadinya penyakit degeneratif seperti aterosklerosis, koroner jantung, penyakit kencing manis, kanser dan selainnya pada peringkat lebih awal. Kajian mendalam juga mendapati budu turut mengandungi zat antibakteria penyebab cirit (diarrhoea), penurunan kolestrol darah, pencegah penyakit jantung dan hipertensi.

Budu memiliki zat gizi yang lebih mudah dicerna, diserap dan dimanfaatkan oleh tubuh berbanding jenis protein yang lain. Khasiat budu yang diproses dari ikan bilis yang diperam terbukti mampu mengatasi masalah kanak-kanak yang menderita penyakit diarrhoea kronik akibat kurang zat pada tubuh. Dengan pengambilan budu sebagai makanan sampingan, ia mampu menggalakkan pertumbuhan berat badan bagi golongan yang menderita penyakit diarrhoea kronik ini serta menyembuhkannya dalam waktu singkat.

Hidangan budu bersama nasi kerabu
Ia juga dapat mempertingkatkan IQ kepada sesiapa yang memakannya, kerana ia merangsangkan sel-sel otak dan akan memperkukuhkan ikatan di antara neuron-neuron serta menguatkan neuron-neuron yang lemah. Pemakanan budu turut bertindak membantutkan pertumbuhan bakteria raffinosa dan stokiosa, penyebab utama gejala flatulensi dan masalah kembung perut bagi kanak-kanak dan orang dewasa. 2 kelompok vitamin yang terdapat pada budu iaitu, vitamin larut air (vitamin B kompleks) dan vitamin larut lemak (vitamin A, D, E dan K).

Budu merupakan sumber vitamin B yang paling banyak menyumbang kepada pecahan lain seperti vitamin B1 (thiamin), vitamin B2 (riboflavin), asid pantotenat, asid niasin, vitamin B6 dan vitamin B12 (sianokobalamin). Secara saintifik, budu merupakan penyumbang utama vitamin B12 yang dihasilkan oleh bakteria klebsiella pneumoniae dan Citrobacter frundiin - yang mana vitamin B12 ini tidak dimiliki dari mana-mana sumber makanan laut, ikan-ikan dan daging-daging lain. vitamin B12 ini perlu untuk pembentukan sel darah merah, di mana kekurangan vitaman ini mengakibatkan terjadinya penyakit anemia perisiosa (pucat), sakit perut dan berat badan menurun.

Kadar vitamin B12 dalam budu adalah di antara 1.5 sehingga 6.3 mikrogram per 100 gram bagi setiap satu hidangan atau 2 sudu besar. Jumlah ini jauh lebih cukup untuk keperluan badan manusia dalam sehari. Dengan adanya vitamin B12 para pengamal diet (jaga badan) tidak perlu lagi merasa khuatir akan kekurangan vitamin B12 di dalam badan.

Selain pembekal kepada protein yang tinggi, ia turut mengandungi mineral makro dan mikro dalam jumlah yang cukup. Jumlah mineral zat besi, kalsium dan magnesium adalah sebanyak 9, 39, 2, 87 dan 8.05 mg bagi setiap 100 gram budu. Budu juga mengandungi zat antioksidan dalam bentuk isoflavon.

Seperti halnya vitamin C, vitamin E dan karotenoid, isoflavon juga merupakan antioksidan yang sangat diperlukan oleh tubuh untuk menghentikan reaksi pembentukan radikal bebas. Radikal bebas merupakan atom atau molekul yang mempunyai satu atau lebih elektron yang tidak berpasangan, sehingga menjadi sangat aktif hingga menyebabkan ketumbuhan tumor, kanser, penuaan dan kematian sel. Radikal bebas didapati berpunca dari makan seharian yang dimakan dan juga dari reaksi yang terjadi di dalam tubuh. Adanya antioksidan di dalam budu akan mencegah pembentukan radikal bebas tersebut.

Kebiasaannya di dalam apa jua jenis ikan terdapat 3 jenis isoflavon unsur antioksidan iaitu daidzein, glisitein dan genistien. Pada budu, di samping 2 jenis unsur ini, terdapat juga antioksidan faktor 11 (6, 7, 4 trihidroksi isoflavon) yang mempunyai sifat antioksidan paling kuat dibandingkan isoflavon dalam ikan-ikan lain.

Penelitian yang dilakukan di Universiti North Carolina, Amerika Syarikat menemukan bahawa unsur genestein dan phytoestrogen yang terdapat pada budu terbukti dapat mencegah penyakit kanser, proses penuaan dan barah payu dara.

Penyakit jantung koroner (PJK) merupakan salah satu bentuk kelainan pembuluh darah koroner akibat penumpuan lemak di dalam dinding pembuluh darah iaitu satu keadaan yang disebut aterosklerosis. Ini mungkin disebabkan oleh faktor usia, pemakanan, jantina dan keturunan. Manakala faktor dimodifikasi adalah peningkatan kadar lipida darah (hiperkolestrolemia), hipertensi, obesiti, stress dan kurang aktiviti lasak. Pemakanan budu yang mempunyai sifat hipokolesterolemik (menurunkan lemak darah) seperti kandungan protein, serta makanan, niasin, vitamin E, karotenoid dan kalsium. Satu ujikaji rambang yang dijalankan, mendapati pengambilan budu sebanyak 150 gm sehari selama 2 minggu dapat menurunkan kadar kolestrol ke tahap luar dari jangkaan.

Selain dari sumber protein yang berkualiti tinggi, budu turut dikenali sebagai sumber serat (dietary fiber) yang baik. Kandungan serat di dalam budu mampu mencapai di antara 8 hingga 10% bagi setiap 100 gm. Ia menyumbangkan kepada 30% dari jumlah serat yang dianjurkan oleh National Cancer Research.

Berbanding serat di dalam ikan-ikan atau sumber protein lain, serat pada budu lebih mudah untuk dicernakan, kerana ia telah disepara cerana oleh bakteria. Dari apa yang dinyatakan ini jelas sekali bahawa khasiat serta kebaikan sepiring budu yang dimakan bersama hidangan nasi pagi, tengahari dan malam melampau jangkauan yang anda fikirkan. Budu seumpama cecair pelbagai vitamin yang memenuhi segala keperluan untuk tubuh badan.

Yang SmaRt jeW!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget
There was an error in this gadget

ShoutMix chat widget